Veel mensen die bij ons voor de eerste keer op dekking komen, maar ook mensen zonder katten, vragen ons hoe dit in zijn werk gaat. We zullen hier onder andere uitleggen hoe wij dit doen. 

Niet elke dekkater kan in de huiskamer wonen. Sommige katers sproeien en de geur hiervan is vies en heel sterk. Een broekje geeft soms uitkomst, maar is met een dekking natuurlijk niet handig. Ook op de kattenbak lukt het niet met broek aan. Onze katers wonen in een kater- of dekverblijf bij ons in de tuin. Ze hebben centrale verwarming, stromend water, verlichting, radio, een buitenren en alles wat hun hartje begeert. Regelmatig mogen de katers onder begeleiding door de tuin wandelen om andere indrukken op te doen. Elke dekkater eigenaar werkt op zijn eigen manier en niet elke kater heeft de luxe zoals bij Smiddy.

Gelukkig zijn er zijn ook dekkaters die wel in huis kunnen lopen en als er een poes komt, gaan ze naar hun eigen kamer. De fokverenigingen hebben eisen opgesteld, waaraan een dekverblijf minimaal moet voldoen.
Dit is in het belang van de kater die erin woont.

De Mundikat vereniging heeft de volgende voorwaarden:
1. De vaste verblijfplaats van één opgesloten kater dient tenminste 6m2 te zijn en ten minste 1.80m hoog.
2. De vaste verblijfplaats dient tevens daglicht hebben, met bij voorkeur zon en de mogelijkheid aan de kat bieden naar buiten te kijken.
3. In de ruimte dient vers drinkwater, voldoende voedsel en attributen aanwezig te zijn om verveling tegen te gaan, zoals een krab- en klimpaal en speelgoed.
4. De ruimte moet eenvoudig zijn schoon te houden en moet voorzien zijn van een kattenbak en dagelijks ververst drinkwater.
5. Een buitenren is verplicht, tenzij aangetoond kan worden dat dit buiten het kader van de ruimtelijke mogelijkheden van de woning ligt.
6. De houder dient erop toe te zien dat de kater niet voor langere tijd verstoten blijft van menselijk en dierlijk gezelschap.
7. De ruimte dient regelmatig schoongemaakt, doch minimaal 1 x per week ontsmet te worden met een daartoe bestemd product.

ren 2

Helaas komt het ook voor dat dekkaters in een verblijf zitten, wat niet voldoet aan deze voorwaarden. Het is daarom van belang dat de eigenaar van de poes, eerst gaat kijken of de kater goed gehuisvest is.
Het is handig om dan ook meteen de nodige papieren zoals stambomen, entingen en testuitslagen door te nemen met de eigenaar van de kater. Goed voorbereid is het betere werk.

Zo af en toe komen er poezen op visite. Smiddy probeert , zowel voor katers en poezen, maar ook voor eigenaars van de poezen, er een waar feest van te maken. Ik doe er van alles aan om de poes zo op haar gemak te stellen. Zo liggen er in het verblijf mandjes en kleedjes. De poes mag zich  de eerste uren verstoppen. Zo kan ze "de kat" uit de boom kijken. Er wordt elke 2 uur gekeken  en gaan  bij ze zitten en proberen met poes te knuffelen.

Zodra ze door het verblijf wandelt gaan de katers ook aan de gang. Ik geef dezelfde dag nog een update aan de eigenaar hoe het met poes gaat. En zodra er een dekking is bel ik  het resultaat door. Ik merk dat iedereen dit erg fijn vind. Tenslotte zet je wel je kat bij een vreemde neer, dus er moet een leuke vertrouwens band ontstaan. Het zijn meestal maar 4 dagen dat de poes bij Smiddy is. Ik geef elke dag een update en soms wel twee of drie. Als het mogelijk is maak ik  leuke foto’s van de poes en hopelijk ook van de dekking. Zo weten de eigenaars dat er een dekking is geweest en kunnen ze naar de thuiskomst uitkijken.

De meeste cattery's hebben ook een dekcontract. Hierin staat precies in wat men van elkaar verlangt. Ook staat hierin wat en wanneer er betaald moet worden voor de diensten van de kater en wat er verwacht kan worden als de poes niet zwanger blijkt te zijn.

Hier nog enkele weetjes/tips voor poeseigenaren die voor het eerst op dekking komen:
- Het is niet raar als je je poes in de auto laat wachten tot je zelf de papieren en de kater hebt bekeken.
- Het is gebruikelijk dat als je met je poes binnenkomt, je meteen doorloopt naar de ruimte van de dekkater. Dit is beter voor je eigen poes en de andere katten in het huis waar je bent.
- Als je poes geinstalleerd is en het gaat goed met de kater, ga je even weg en krijg je in de meeste gevallen iets te drinken aangeboden. Onder het genot van een glaasje drinken worden de laatste dingen doorgesproken en papieren (indien nodig) getekend en overhandigd.
- Vraag voor de zekerheid of je andere poezen/katers in huis mag aaien. Meestal zal dit geen probleem zijn.
- Voor je weggaat, mag je meestal nog even afscheid nemen van je poesje.....ze is toch een tijdje van huis.
- Bel zo vaak als je wilt. Zeker als je naar jouw idee niet goed op de hoogte gehouden wordt over de stand van zaken. Je hebt het recht om te   weten hoe het met jouw poes gaat.
- Wanneer je je poes weer gaat halen, kan je wel bij binnenkomt even gaan kijken, maar laat je poes nog heel even zitten.
- Regel eerst de papieren en betaal het afgesproken bedrag. Het is voor een katereigenaar erg vervelend om ernaar te moeten vragen.
- Als laatste haal je je poesje op, zegt gedag en loopt meteen door naar de auto. Ook dit is in het belang van je eigen poes en andere katten in huis.
- Doordat er een 'vreemd' luchtje aan je poes zit, is het mogelijk dat de andere katten (indien aanwezig) daar op reageren. Zo kan je poes thuis minder vriendelijk onthaald worden dan je had verwacht of gehoopt. Meestal trekt dit binnen een paar dagen weer bij.
- Het is heel goed mogelijk dat je poes nog 1 of 2 dagen krols is zodra ze weer thuis is. Dit is heel normaal en is geen indicatie dat de dekking niet is gelukt. - Veel katereigenaren vinden het leuk om op de hoogte te worden gehouden over de zwangerschap, bevalling en de kittens van de poes.

ren 1