De verzorging van de Brits korthaar is vrij eenvoudig.

Oren en Ogen
Oren en ogen kunnen worden schoon gemaakt met een wattenschijfje.

Nagels Knippen
De puntjes van de nagels kunnen met een speciaal katten schaartje geknipt worden. LET OP, nooit met een nagelknipper van de mens doen, want dan splijt de nagel en blijven de katten overal aan haken.

Tanden Poetsen
Tegenwoordig wordt er geadviseerd om vanaf kleins af aan het gebit te poetsen. Er is een speciale tandpasta op de markt met een vlees smaak.

Kammen
Een wekelijkse kam/borstel beurt is voldoende om de vacht netjes te houden. Een Brit heeft een dikke ondervacht die door het vele kammen zou kunnen verdwijnen. 1x in de week is dus genoeg. Wij gebruiken een borstel met kleine zachte metalen haakjes. Onze Britten vinden dit heerlijk en gaan er ook echt voor liggen. Ook kan er een vlooienkam gebruikt worden. Je kan dan controleren of er vlooien(poepjes) aanwezig zijn. Het spreekt voor zich dat er dan gehandeld moet worden.

Ontvlooien
Vlooien zijn uitwendige parasieten die leven op de huid van uw kat. Vlooien kunnen ernstige jeuk en allergie veroorzaken, waarbij de kat zich tot bloedens toe open kan krabben, likken en bijten. De vlo is tevens een overdrager van vele vervelende ziekten. Zo is het de tussengastheer van de hondenlintworm (welke ook gevaarlijk is voor mensen) en kan het kattenleukemie en niesziekte overbrengen. Bij heel ernstige infecties kan uw kat er bloedarmoede van krijgen.

Ontwormen
Katten moeten ontwormd worden, om verschillende redenen. Ten eerste is een worminfectie niet goed voor de gezondheid van uw huisdier. Er kunnen allerlei vervelende verschijnselen optreden, zoals diarree, braken, vermageren, jeuk aan de anus, doffe vacht, problemen in allerlei organen, oogproblemen, etc. Vanuit de overheid wordt ontwormen ook erg gestimuleerd, omdat worminfecties in verband worden gebracht met allergiëen bij kinderen. Het advies van dierenartsen, fabrikanten en de overheid is om 4x per jaar te ontwormen.

Vaccinaties
Als moederpoes zwanger is krijgen de kitten veel afweerstoffen mee. Na de geboorte dragen de kittens deze antistoffen nog steeds met zich mee, maar na een tijdje daalt het gehalte van afweerstoffen. Het kitten moet het dan zelf gaan aanmaken. Om het kleintje hierbij te helpen wordt er gevaccineerd tegen katten- en niesziekte. Er wordt geënt op 9 weken en op 12 weken. Daarna zal de vaccinatie herhaald worden op 1 jarige leeftijd en dan ieder jaar weer.